RECEPT

Vi tycker mat ska vara gott, något att ta sig tid till och njuta av. Det kan vara en anledning att samla vänner och familj, få dagen att bli lite godare samt användas för att hålla kroppen välmående och stark både psykiskt och fysiskt. Det är också något vi ska inta flera gånger varje dag hela livet så varför inte se till att den tid vi lägger på att äta är bra tid, tid som gör oss glada och får oss att må bra.

 

Med detta sagt har vi samlat några av våra goda och näringsrika favoriter för de dagar då fantasin tryter och hämtmat eller halvfabrikat

inte är det som står högst upp på önskelistan.

  • PANNKAKOR

     

    1 person:

     

    2 ägg

    1 dl bovetemjöl

    4 dl mjölk

    1 msk fiberhusk

    salt

    1 krm vaniljpulver

     

    GÖR SÅ HÄR:

    Vispa ihop samtliga ingredienser. Stek på medelhög värme med smör eller kokosfett.

     

    Servera gärna med bär, frukt och vispad grädde eller kvarg.

     

    TIPS:

    Gör inte för stor sats åt gången då fiberhusk gör att smeten blir till gelé om den inte används tillräckligt snabbt. Blanda då hellre en omgång till när den första börjar ta slut om det är ett kompani som ska äta pannkaksberget.

  • UGNSKYCKLING

     

    4-6 personer:

     

    6 färska kycklingfiléer

    2-4 morötter

    8 dl vispgrädde, cremefraiche eller kvarggrädde

    1 stor purjolök

    2-3 vitlöksklyftor

    1-2 msk senap

    5 msk brynt schalottenlökfond (testa gärna med andra smaker

     

    GÖR SÅ HÄR:

    Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Lägg sedan kycklingfiléerna i en ugnssäker form. Slanta morötterna och skiva purjolöken samt om du valt att addera några fler grönsaker. Ös ner allt i formen.

     

    TIPS:

    Om du vill öka proteinhalten och minska fetthalten i denna rätt väljer du kvarggrädden. Den håller en krämig konsistens efter tillagningen samt smakar milt och gott. Vill du istället göra tvärt om är vispgrädde ett förslag. Tycker du om den syrliga smaken mer är creme fraiche ett riktigt bra val. Det går självklart bra att blanda de tre olika alternativen.

     

    Se till att slanta morötterna ganska fint så att dessa hinner tillagas i ugnen. Gällande grönsakerna är det självklart en smaksak och öppet för egna idéer och önskemål. Är inte purjolök en favorit smakar det även gott med gul lök. Även tomater och färska champinjoner är två riktigt goda ingredienser att tillsätta om det tycks om.

  • SUPERENKEL SMAKRIK SÅS FRÅN SCRACTH

     

    4 personer:

     

    2 stora röda paprikor

    2 rödlökar

    6 vitlöksklyftor

    2 chilifrukter

    6 dl mandelmjölk, kvarggrädde eller vispgrädde

     

    GÖR SÅ HÄR:

    Dela lök och paprika  i bitar. Skala vitlöksklyftorna. Skär chilin (med kärnhus) i bitar. Lägg allt på en plåt. Ringa över olivolja samt salta och peppra. Rosta i ugnen på  180 grader ca 20-30 min. Mixa de rostade grönsakerna tillsammans ditt val av vätska. Krydda efter egen smak.

     

    Servera med bönpasta, smulad fetaost och knaperstekt bacon eller använd som del i köttfärssås, gryta eller lasagne.

  • HAVREGRYNSGRÖT DELUXE

     

    1 person:

     

    2 dl havregryn

    1-2 ägg

    Kardemumma

    Kanel

    Salt

     

    GÖR SÅ HÄR:

    Koka upp eller micra (4 min) havregryn, salt och vatten. TIllsätt ett ägg i taget och rör om till jämn smet. Tillsätt kanel och kardemumma (eller andra önskade kryddor) och blanda om ordentligt. Om du tillagar i kastrull brukar gröten vara klar när allt detta är gjort. TIllagar du i micro rekommenderas att du micrar ca 1,5 min efter tillsättning av ingredienser.

     

    Servera med frysta eller färska bär och frukt och mjölk. En personlig favorit är blåbär, hallon och banan. Riktigt gott blir det även av att röra ner lite jordnötssmör innan servering.

  • PIZZA EXPRESS

     

    1 person:

     

    1 tortillabröd

    Riven ost

    Krossade tomater eller pizzasås

    Torkad oregano

    Torkad basilika

    Pålägg (skinka, färska champinjoner, salami, banan, curry, ananas...)

     

     

    GÖR SÅ HÄR:

    Lägg brödet på en tallrik. Bred ut tomatsåsen över hela ytan, ända ut i kanterna. Strö ut ditt val av pålägg. Toppa med riven ost, oregano och basilika. Micra tills oster smält.

     

    Snabbt och enkelt och går enkelt att anpassa till alla familjens önskemål av pålägg.

  • LAX I UGN MED BRYSSELKÅLSMOS

     

    2-4 personer:

     

    4 laxfiléer

    Riven ost

    Ica Creme Fraiche – Pepparrot, havsalt och citron

    500g fryst brysselkål

    Mald muskot

    Salt

    Vitpeppar

     

     

    GÖR SÅ HÄR:

    Lägg fiskfiléerna i en ugnssäker form, Bred ut creme fraiche över varje filé och strö riven ost på toppen. Grädda i ugnen till fisken är klar och osten fått lite färg. Koka brysselkålen tills den är mjuk (när den ramlar av potatisstickan). Häll av vattnert och mixa tillsammans med vitpeppar, salt och muskot. Tillsätt ägg, mjölk och smör efter behag. I princip kan du tänka på samma sätt som när du gör potatismos.

     

    Servera gärna med stekt sparris och sallad.

  • MELLANMÅL MANIA

     

    KVARGSKÅL med smak av efterrätt:

    Skånemejerer Yoghurt Kvarg Vanilj

    1 apelsin

    Kardemumma

    Havregryn

    Mandlar

     

     

    KVARGSKÅL med crunch:

    Skånemejerer Yoghurt Kvarg Vanilj

    Krossade naturella riskakor

    Russin

    Mandlar

     

     

    SMOOTHIE – Mango Vanilj:

    Fryst Mango

    Tyngre Vassle vanilj

    Liten banan

    Mandelmjölk, mjölk eller vatten

    Du kan även stoppa i lite bladspenat för extra järn. Det adderar en grön färg men ingen smak.

     

     

    SMOOTHIE – Hallon Spenat:

    Frysta hallon

    Tyngre Vassle vanilj

    Färsk spenat

    Mandelmjölk, mjölk eller vatten

  • FRUKOSTSMOTHIE

     

    1 person:

    1 avokado

    1 banan

    1 näve färsk bladspenat

    1 skopa Tyngre Vassle vanilj

    2-3 dl mjölk, den sort man föredrar

    Du kan även stoppa i lite myntablad för fräschare smak.

     

     

    GÖR SÅ HÄR:

    Mixa allt och drick direkt eller kyl för senare tillfälle.

     

  • EL GRINGO – DUNDER GAINZ

     

    1 person:

     

    500 g kvarg

    1 skopa tyngre vassle

    1-2 bananer

    3 dl havregryn

    1 dl vatten

    1 rejäl bit riven ingefära

    ½ citron

    1 tsk malda nypon

    1 näve bladspenat eller nässlor (1 tsk malda nässlor funkar också)

    Lite cayennepeppar

    1 nypa salt

    1 msk smaklös olja t ex kokosolja

    100g blåbär

     

     

    GÖR SÅ HÄR:

    Mixa allt och drick direkt.

     

     

    TIPS:

    Det går även bra att byta ut proteinpulvret och oljan mot två till tre kokta ägg att äta vid sidan av.

  • SMARRIGT SMAKRIK KYCKLINGGRYTA A LA SOENDOJO

     

    4-6 person:

     

    ca 600 g kyckling (förslagsvis minutstrimlor)

    3 stycken tjocka Chorizo med smarrig smak

    1 gul lök

    2-3 st röda spetspaprikor

    6 dl kvarggrädde (kan bytas mot kokosmjölk)

    salt

    peppar

    3-4 tsk röd currypasta (anpassa efter hur starkt ni önskar)

     

     

    GÖR SÅ HÄR:

    Fräs upp hackad lök, strimlad paprika, slantad chorizo och kycklingen (som du behöver strimla om du inte köpt minutstrimlorna). Salta och peppra efter behag. När kycklingen fått färg tillsätter du kvarggrädden och currypastan. Låt koka ihop tills alla smaker blandats sådär härligt.

     

    Servera med ris eller zucchinipasta samt färsk bladspenat.

  • FRUKOSTKVARG MED SMARRIG TOPPING

     

    1 person:

     

    250 g Arla Mildkvarg naturell

    100 g Yoghurtkvarg Vanilj Skånemejerier (osötad och lite tunnare i konsistensen)

    Eventuellt vatten

    25 g russin

    8-10 st (ca 11 g) sötmandlar

    20 g havregryn

    kanel

    kardemumma

     

     

    GÖR SÅ HÄR:

    Blanda kvargsorterna och kryddorna. Vill du ha tunnare konsistens blandar du i vatten tills du känner att det passar din smak. Toppa med russin, havregryn och mandlar. Det går även bra att hacka mandlarna om du vill ha lite mandel i varje tugga istället för stora bitar då och då.

     

     

    TIPS:

    Vill du göra denna frukost passande till juletider kan kryddorna bytas mot pepparkakskrydda.

CROSSFIT NORRORT

Engelbrekts väg 17, Sollentuna

info@crossfitnorrort.se

www.crossfitnorrort.se

www.facebook.com/crossfitnorrort

Webblayout av DesignAd Stockholm AB